Aanvragende partij en partners

Can Tho University

DRAGON-Mekong Institute

College of Environmental and Natural Resources Vietnam

Consortium partners Q-Point

Sustainable Aquaculture Solutions (SAS)

NL TU Twente, ITC (Faculty of Geo Information Science and Earth Observation of the University of Twente)

Shells & Valves, (UGent), Belgium

De betrokken partijen

Can Tho University (CTU)

Can Tho University (CTU) in de Vietnamese Mekong Delta richt zich op onderwijs en onderzoek met betrekking tot de veerkracht van deltagemeenschappen die te maken hebben met klimaatverandering. Het Onderzoeksinstituut voor Klimaatverandering van CTU, bekend als het DRAGON-Mekong Instituut, streeft ernaar een internationaal erkend centrum voor klimaatonderzoek te worden. Ze werken samen met universiteiten, overheidsinstanties, NGO’s en donateurs om het ecosysteem van de delta te verbeteren en duurzame productie te bevorderen. CTU biedt onderwijs, onderzoek en ondersteuning voor aquacultuur, waaronder garnalenproductie, van groot economisch en voedingsbelang voor de regio. Ze streven naar de ontwikkeling van ecologisch duurzame systemen, met nadruk op sociale en milieuoverwegingen. CTU heeft tot doel het bewustzijn te vergroten en belanghebbenden te betrekken bij het herstellen van beschadigde ecosystemen en positioneert zichzelf als een regionaal kenniscentrum op het gebied van voedsel-waterconnecties via dit TMT-initiatief.

The DRAGON-Mekong Institute 

Het DRAGON-Mekong Instituut betrekt actief jongeren bij klimaatverandering door middel van programma’s zoals “Verbetering van de capaciteit voor milieubescherming voor jongeren in Can Tho City” en “Verbetering van de veerkracht van jongeren tegen de gevolgen van klimaatverandering in de Mekong Delta (Y-CoRe).” Deze initiatieven integreren inzichten uit TMT-workshops over ecosystemen, financiën en klimaatveranderingmitigatie. Door een jeugdnetwerk te bevorderen, verwacht het instituut betere aanpassing en mitigatie van ernstige klimaatveranderingsscenario’s in de toekomst. Daarnaast is Mekong Net een open forum dat verschillende organisaties en individuen met een passie voor milieubescherming en duurzame ontwikkeling in de Mekong Delta in tijden van klimaatverandering verbindt, kennis deelt van TMT-workshops en het netwerk uitbreidt.

Context

Probleemstelling: Garnalenkweek en ecologie in Vietnam

De Vietnamese overheid geeft prioriteit aan duurzame ontwikkeling van aquacultuur in de Mekong Delta boven rijstteelt. Ondanks het aanzienlijke economische succes van de export van zeevruchten, met name garnalen, ter waarde van $11 miljard in 2022, blijven milieu-uitdagingen bestaan. Internationale certificeringen zoals BAP, Global Gap en ASC hebben duurzaamheid verbeterd, maar problemen zoals het vrijkomen van voedingsstoffen en chemisch gebruik blijven bestaan. De verwachte groei in de garnalenexport naar $12 miljard tegen 2032 baart zorgen over ecologische degradatie en sociale gevolgen. Garnalenkwekerijen hebben historisch gezien mangrovebossen beschadigd, wat heeft geleid tot verlies van biodiversiteit en verslechtering van de waterkwaliteit, wat de garnalenproductie in recente jaren negatief heeft beïnvloed door ziekte-uitbraken en verminderde groei.

Projectdoel en outputs

Het project streeft ernaar mangroveherstel op te nemen in de garnalenkwekerij om aquacultuur om te vormen tot een natuur-positief geïntegreerd productiesysteem. Mangroves worden beschouwd als plaatsen waar enorme hoeveelheden CO2 worden opgeslagen: na ontbossing komt CO2 vrij, maar dit kan worden hersteld door middel van mangrove-rehabilitatie. Mangrovegebieden zijn ook belangrijk om bodemdaling te voorkomen en als bescherming tegen overstromingen voor lokale gemeenschappen in kustgebieden. Bovendien zijn mangrovebossen essentieel om de waterkwaliteit en biodiversiteit in de bodem, in het water en op het land te verbeteren. Deze interacties en synergieën worden nauwelijks gewaardeerd door de Vietnamese overheid en nog minder door de boeren vanwege een gebrek aan informatie en training. Dit TMT zal mensen opleiden om niet alleen het zakelijke aspect van geïntegreerde garnalenkweek te waarderen, maar ook de ecologische en sociale aspecten.

Specifiek heeft het project tot doel:

  • Leren hoe de kosten-baten van verschillende soorten (garnalen) productiesystemen kunnen worden geanalyseerd en vergeleken, inclusief financiële, ecologische en sociale aspecten.
  • Huidige uitdagingen van garnalenkweek met het herstel van mangroves en het in kaart brengen van prioritaire gebieden identificeren en monitoren.
  • Materialen ontwikkelen om de lokale bewustwording van de ecologisch-economisch-sociale kenmerken van garnalenproductie in combinatie met ecologisch herstel te versterken.
  • Leren hoe alle belanghebbenden kunnen worden betrokken en het bewustzijn, de acceptatie en de steun voor duurzame garnalenkweek in combinatie met het herstel van het mangrove-ecosysteem kunnen vergroten.
  • Efficiëntie creëren in het verbeteren van zowel voedselproductie als waterbeheer en hoe te zorgen voor langdurig veerkrachtige gezonde natuurlijke ecosystemen.

Dit vertaalt zich in drie trainingspakketten:

  1. Sustainability and explain the concept of externalized costs.
  2. Holistic cost-benefit analysis
  3. Fine-tune the revenue models, stakeholder meeting

Relevante Sustainable Development Goals (SDGs)

Deze training sluit aan op: Voedsel- en voedingszekerheid, Waterbeheer en klimaatverandering, aangezien het algemene doel van het TMT-project is om de ontwikkeling van natuur-positieve, ecologisch duurzame aquacultuurproductiesystemen te verbeteren. Meer specifiek legt dit TMT verbanden tussen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit via de relatie tussen garnalenproductie en mangroveherstel (voedselwaterkoppeling). Bovendien wordt de samenwerking tussen Nederlandse en Vietnamese onderwijsinstellingen, kennisaanbieders en duurzame handel versterkt. Samen zullen we werken aan een langetermijn-socio-ecologische benadering in de voedsel-waterkoppeling.

Opdrachtgever

Gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en beheerd door Nuffic, als onderdeel van het Orange Knowledge Programme, projectnummer OKP–TMT 23-00102.

  • Nuffic logo

Looptijd

Juli 2023 tot juni 2024

Andere projecten

Meer projecten