Voedsel­kwaliteits­training in Zuid-Afrika

Verbeteringen in voedselkwaliteit

Zoals we allemaal weten, zijn voedselverliezen en verspilling nog steeds een veelvoorkomend probleem, met zelfs cijfers die laten zien dat een derde aan voedsel verspild wordt. Daarom zijn verbeteringen in de voedselketen noodzakelijk als we iedereen op de wereld van genoeg eten willen voorzien.

Q-Point biedt dan ook training aan over het onderwerp productkwaliteitscontrole, aangezien dit een belangrijk onderdeel kan zijn in het verminderen van voedselverliezen en verspilling. Wanneer producten zo vroeg mogelijk in de keten worden gesorteerd en geclassificeerd, kan de resterende houdbaarheid worden bepaald. De ketenpartij kan dan beslissen naar welke markt de producten moeten worden gestuurd, op basis van de benodigde transporttijd en de resterende houdbaarheid.

Deze keer gaven Yvette en Feline de training in Zuid-Afrika met de projectpartners Boland College en Koue Bokkeveld. Met een groep inspirerende en toegewijde deelnemers behandelden we de volgende trainingsonderwerpen:

  • Wat zijn de minimale eisen waaraan groenten en fruit moeten voldoen en hoe beoordeel je deze? Gebaseerd op de UNECE- en OECD-normen.
  • Hoe werkt het samplen, beoordelen, en classificeren van producten?
  • Hoe kun je je vijf zintuigen gebruiken om producten correct te classificeren?
  • Hoe zorg je ervoor dat informatie ook terug in de keten wordt gestuurd en hoe kun je zo effectief mogelijk communiceren?
  • Wat is de beste manier om houdbaarheidstesten uit te voeren?

Alle trainingsonderwerpen werden praktisch gemaakt door middel van diverse opdrachten, waarbij deelnemers echte producten moesten beoordelen, zoals dozen met appels of partijen bonen of pepers. Ook werd er een veldbezoek toegevoegd aan het programma, om de deelnemers bloot te stellen aan verschillende methoden van kwaliteitscontrolepraktijken in de voedselketens. We bezochten een boerderij die ook een kas en een kleine verpakkingshal had voor de lokale markt, een wijnkelder die wijnen produceerde voor verschillende (wereldwijde) markten, en een verpakkingshal voor groenten en fruit voor zowel de export als de lokale markt.

Dank aan Boland College voor het hosten van ons en bedankt aan alle deelnemers voor hun leergierigheid en het delen van ervaringen met elkaar!

The team

The team

Grading in groups

Grading in groups

Apple quality testing

Apple quality testing

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws