Lisa volgde cursus regeneratieve landbouw in Kenia

Cursus regeneratieve landbouw Kenia

Wat als we landbouw zouden kunnen beoefenen om ecosystemen te herstellen? Wat als het verbouwen van gewassen gunstig zou zijn voor de bodemkwaliteit, in plaats van destructief? Wat als we met de natuur zouden kunnen samenwerken in plaats van er tegenin te werken?

In een ideaal scenario hoeft voedselproductie de staat van de wereld waarin we leven niet te bedreigen. Voedsel zou groeien in weelderige bossen, waar fruit, groenten, vee en bomen in harmonie met elkaar samenleven en tegelijkertijd voedzaam en betaalbaar voedsel bieden voor iedereen.

Regeneratieve Landbouw op Tamalu Farm

Dit scenario is geen droombeeld, het bestaat echt en heet Regeneratieve Landbouw (R.A.): een holistische manier van landbouw in harmonie met de natuur. Onze collega Lisa heeft recent deelgenomen aan een training over R.A. op Tamalu Farm in Timau, aan de voet van Mount Kenya, en deelt haar ervaringen.

Regeneratieve landbouw is de filosofie van Tamalu Farm. Op deze 1-hectare grote boerderij wordt regeneratieve landbouw beoefend in de vorm van syntropische agroforestry. Sinds de oprichting in 2019 levert Tamalu Farm het hele jaar door een winstgevende opbrengst van verse producten op. Het personeel van Tamalu gelooft sterk in regeneratieve landbouwpraktijken om het verhaal in de landbouw te veranderen. Hun motto: Voed de bodem en de bodem zal ons overvloedig voeden.

Het resultaat van deze filosofie is zichtbaar op de boerderij: de syntropische agroforestry van Tamalu vertegenwoordigt de diversiteit die moeder natuur te bieden heeft. Het zorgvuldig opgebouwde agrobos bestaat uit rijen inheemse bomen, groentegewassen, struiken, fruitbomen, struiken en bessen, die allemaal een ander doel dienen, zowel bovengronds als onder de grond. Kortom, de principes van regeneratieve landbouw richten zich op het verbeteren van de bodemgezondheid en het opbouwen en verbeteren van bodemstructuur. Het doel is om zoveel mogelijk biomassa op te bouwen door middel van mulchen, snoeien en minimale verstoring van de bodem. De bodem moet ten alle tijde bedekt zijn om de groei van micro-organismen te stimuleren en zo de bodem te voeden en de gezondheid en groei van planten te bevorderen. Als het goed is opgezet, zal een syntropisch agrobos bestaan uit meerdere ‘lagen’, vanaf de bosbodem (aardbeien, pinda’s, kruiden, enz.) helemaal tot aan het bladerdak (fruit-, noten-, inheemse en houtbomen). Na een paar jaar zal het bos zichzelf in stand houden en dienen als zijn eigen kleine ecosysteem, inclusief overvloedig bodemleven en flora en fauna, naast de productie van een diversiteit aan gewassen en daardoor inkomstenstromen.

Regenerative Farming Apprenticeship

Het Tamalu Farm Apprenticeship-programma richt zich op het opdoen van praktische ervaring in regeneratieve landbouwpraktijken. De training werd op de boerderij gegeven door Frederick Kipchumba, een expert in R.A. in Kenia. Het programma bood zowel theoretische lessen als praktijkwerk, om de opgedane kennis meteen in de praktijk te brengen. De week begon met de basisprincipes van regeneratieve landbouw, inclusief de verschillen tussen conventionele landbouw en biologische landbouw. R.A. wordt ook wel ‘meer dan biologisch’ genoemd vanwege het volledige verbod op externe inputs, waarvan er op de boerderij geen zijn toegestaan.

Na de introductie richtte de training zich op bodemopbouw. De praktijkoefeningen bestonden uit het snoeien van bomen op verschillende manieren voor het creëren van schimmelrijke bodems voor de groei van bomen en mulchen voor bacterierijke bodems, geschikt voor groentegewassen. De training behandelde alle verschillende stappen van het runnen van een regeneratieve boerderij, van het verplegen en vermeerderen van gewassen tot geïntegreerd plaagbeheer met behulp van plantaardige oplossingen, plantafstotende eigenschappen en vloeibare rook. Oogsten en post-oogstbeheer kwamen ook aan bod in de training, inclusief het reinigen en verpakken van verse producten voor de levering aan klanten in groenteboxen. Dit onderwerp hing direct samen met het belang van bedrijfsontwikkeling in regeneratieve landbouw: de ondernemende kant. Het algemene publieke geloof (vooral in gemeenschappen) dat R.A. niet winstgevend zou zijn, wordt weerlegd op Tamalu Farm. De cursus benadrukte de zakelijke mogelijkheden van het hebben van zo’n diversiteit aan gewassen beschikbaar op de boerderij. Van diverse en schaarse (en daardoor waardevolle) gewasverbouwing dankzij de rijke en veerkrachtige bodems tot bijenteelt, veeteelt en zaailingproductie, overal zijn er zakelijke mogelijkheden in R.A., en de training inspireerde ons allemaal om creatief te zijn in het opsporen ervan!

Last but not least, werd het praktische aspect van het boerderijbeheer besproken met betrekking tot het opstellen van een plantschema om op tijd te produceren, specifiek gebaseerd op de vraag van klanten, seizoenen of andere variabelen waar een boerderij mee te maken heeft.

Persoonlijke terugblik

“Het volgen van een training over dit onderwerp was absoluut eye-opening en veranderde mijn perspectief op landbouw volledig. Ik kan niet wachten om mijn opgedane kennis in de praktijk te brengen en Q-Point-trainingen te ontwikkelen om anderen te inspireren en te informeren over het belang en de pracht van regeneratieve landbouw! Ik heb het zelf gezien en ervaren: voed de bodems en de bodems voeden ons terug. Het is tijd om met de natuur samen te werken, want zij is onze grootste bondgenoot voor een eerlijk en gezond ecosysteem voor ons en alle toekomstige generaties!”

Meer weten? Bezoek de Tamalu Farm website hier: Tamalu Farm | Revival Story | Kenya

 

Tamalu Farm

Tamalu Farm

Tamalu Farm

Tamalu Farm

The Syntropic Agroforestry - Crops and Tree lines

The Syntropic Agroforestry – Crops and Tree lines

The Syntropic Agroforestry - Mulching

The Syntropic Agroforestry – Mulching

The Syntropic Agroforestry - Banana leaves for as soil cover

The Syntropic Agroforestry – Banana leaves for as soil cover

Mulch as soil cover

Mulch as soil cover

Pruning of indigenous trees

Pruning of indigenous trees

Harvesting crops of the plant consortium

Harvesting crops of the plant consortium

The row-structure of the syntropic agroforestry

The row-structure of the syntropic agroforestry

Crop nursery

Crop nursery

Harvested vegetables

Harvested vegetables

Graduation of the apprenticeship

Graduation of the apprenticeship

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws