Training in Wolaita Sodo Ethiopia: women in business

Capaciteitsontwikkeling

In het afgelopen jaar is het personeel van het Wolaita Sodo TVET College uitgerust om de vaardigheden voor de ontwikkeling van kleine bedrijven bij vrouwelijke studenten in het SNPRRS-gebied in Ethiopië te bevorderen. Dit werd gedaan als onderdeel van het TMT-project ‘Training programme to build a gender responsive agricultural vocational training system and promoting female entrepreneurship within the SNNPRS region Ethiopia’, met als doel de capaciteit van het personeel van Wolaita Sodo te versterken om vrouwelijke studenten en communities op dit onderwerp te kunnen trainen en ondersteunen.

Meisjes en vrouwen en ondernemerschap in Ethiopie

Hoewel er enkele door vrouwen geleide bedrijven zijn gestart in steden, is dit niet het geval in landelijke gebieden, waar de focus ligt op de landbouwsector. Het is niet gemakkelijk voor meisjes/vrouwen om hun eigen bedrijf te starten in Ethiopië, om verschillende redenen. In eerdere projecttrainingsweken lag de focus op het identificeren van de redenen voor de positie van meisjes en vrouwen op de arbeidsmarkt. Door een waardeketenanalyse uit te voeren in de eerste training van het project, werden de uitdagingen in de gangbare landbouw-waardeketens in Ethiopië en hun verbeterpunten geïdentificeerd. In training twee werd de verbetering van het genderbeleid in TVET-instellingen besproken, specifiek toepasbaar op Wolaita Sodo TVET College.

De derde training was gebaseerd op de bevindingen van de vorige trainings en richtte zich op het verminderen van de genderkloof in arbeidsmarktkansen en algemene ongelijkheid. Hoe? Door ondernemerschap bij meisjes en vrouwen te bevorderen! Dit werd interactief gedaan in een praktische business challenge-week, waarin docenten van Wolaita Sodo TVET hun eigen business op hebben gezet in kleine teams. Om een realistisch en passend ondernemerschaps-curriculum te creëren, hebben de docenten het proces van bedrijfsincubatie zelf doorlopen, alsof ze studenten waren. Dit omvatte veel praktisch markt- en consumentenonderzoek, een haalbaarheidsstudie en de basisprincipes van bedrijfsfinanciën. Erg interactief, maar: hoe dit te implementeren op Wolaita Sodo TVET College was nog steeds een uitdaging na afloop van de trainingsweek. Daarom zijn onze collega’s Feline en Lisa vorige week teruggegaan naar Wolaita Sodo TVET voor de laatste stap: implementatie van de de training learnings op het college. Wat is een betere manier om dit te doen dan door het faciliteren van een bedrijfsincubatietraining voor geselecteerde Wolaita Sodo TVET-studenten door de docenten zelf?!

Training week 4: Women in Business!

De opzet van de business challenge die in de vorige training werd gebruikt, werd herhaald in deze laatste training van het project. Dit betekende dat de docenten bekend waren met de inhoud en de algehele aanpak. Er werd een extra element toegevoegd: begeleiding en persoonlijke ontwikkeling. Als docent moet je namelijk niet alleen in staat zijn om een incubation trajectory op theoretisch gebied te faciliteren, maar je moet ook in staat zijn om studenten te begeleiden en coachen tijdens het proces. Daarom begeleidden de trainers de docenten bij het begeleiden van de studenten bij het opzetten van een start-up. Als coachingstool werd de MBTI-persoonlijkheidstool gebruikt. Verschillende karaktereigenschappen werden uitgebreid besproken, inclusief persoonlijke sterke en zwakke punten en hoe deze te overwinnen en verbeteren.

Na een eerste trainingsdag vol met MBTI en een samenvatting van de Business Model Canvas (BMC) BMC-theorie met alleen de docenten, sloten geselecteerde Wolaita Sodo TVET-studenten zich vanaf dag 2 aan bij de training. De opzet was vergelijkbaar: studenten startten een bedrijf vanaf nul met behulp van de BMC, maar deze keer sloten de docenten zich aan bij de studentengroepen om hen onderweg te begeleiden. Daarom deden de docenten uit de eerste hand praktijkervaring op in het coachen van studenten op de werkvloer. Dit omvatte consumentenonderzoek op de markt en op verzoek van de deelnemers werden er twee interessante gastcolleges gegeven door Ethiopische experts over vrouwelijk ondernemerschap en toegang tot financiering.

De afsluiting van de week was een pitchwedstrijd door de studenten om hun bedrijfsideeën te presenteren. Hun ideeën varieerden van een eierproductiebedrijf tot een beautysalon voor studenten en lokale bloemenproductie. Wat een creativiteit onder de studenten!

Na zelf kennis en ervaring te hebben opgedaan en een business challenge voor studenten te hebben gefaciliteerd, beschouwen de stafleden van Wolaita Sodo zichzelf als experts in bedrijfsincubatie en zijn ze klaar om hun geleerde lessen te implementeren op het college!

Bedankt aan de deelnemers voor de actieve deelname en bedankt aan Wolaita Sodo ATVET, NUFFIC, Yess Ethiopia en Gender2Connect voor de fijne samenwerking. We kijken ernaar uit om in de toekomst samen te blijven werken in nieuwe projecten!

Participants during market research in the field

Participants during market research in the field

Students and teachers in group discussion

Students and teachers in group discussion

Visit to the Wolaita Sodo Vertical Farm

Visit to the Wolaita Sodo Vertical Farm

Group work for the students and teachers business groups

Group work for the students and teachers business groups

Groups working on the business model canvas

Groups working on the business model canvas.

Business pitches!

Business pitches!

Business pitch contest!

Business pitch contest!

Students presenting their business pitch

Students presenting their business pitch

Market research in the field: restaurant visit

Market research in the field: restaurant visit

Training opening

Training opening

Wolaita Sodo Vertical Farm: poultry and integration

Wolaita Sodo Vertical Farm: poultry and integration

The winning student & teacher group after the pitch contest!

The winning student & teacher group after the pitch contest!

Wolaita Sodo Vertical Farm Greenhouse

Wolaita Sodo Vertical Farm Greenhouse

Visit to the female entrepreneur: fashion designer

Visit to the female entrepreneur: fashion designer

Feline in action: drawing the MBTI matrix on the floor

Feline in action: drawing the MBTI matrix on the floor

Market research: visit to Wolaita Sodo town

Market research: visit to Wolaita Sodo town

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws