Context
De productie van microalgen biedt een veelbelovend alternatief voor dierlijke eiwitten en synthetische kleurstoffen. In Zuid-Afrika zijn de klimatologische omstandigheden bijzonder gunstig voor algenkweek, maar eerdere initiatieven strandden vaak door gebrek aan samenwerking, schaalbaarheid en marktoriëntatie. Dit project onderzoekt de haalbaarheid van een rendabele en duurzame microalgen-keten voor diervoeder, voedingsmiddelenindustrie en cosmetica-industrie.
De betrokken partijen
Q-Point B.V. (Carel Jaspers en Maren Valkenburght) – projectcoördinatie, ketenontwikkeling en kwaliteitszorg
Boland College (Vincent Uys) – praktijkgericht onderzoek, training en demonstratiefaciliteiten
Algaeholix (Pty) Ltd (Linki Nel) – microalgenkweek, lokale marktexpertise
Saalbio Refineries (David Mjumira) – industriële bioraffinage van microalgen
Opdrachtgever: SBIR, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Projectdoel en outputs
Het project richt zich op de haalbaarheid van microalgenproductie en -raffinage in Zuid-Afrika, gericht op:
Eiwitrijke ingrediënten en natuurlijke kleurstoffen (zoals bètacaroteen)
Combinatie van midtech-productiesystemen en lokale aanpassingenAnalyse van technologische, economische en marktgerichte randvoorwaarden
Ontwikkeling van een route-to-market en businessmodel
Risicoanalyse op technisch, economisch en IP-niveau
Planning voor TRL 4–6 fase (pilotopstelling, validatie, marktintroductie)

Relevante Sustainable Development Goals (SDGs)
SDG 2: Zero Hunger – Door duurzame eiwitbronnen lokaal te ontwikkelen
SDG 8: Decent Work and Economic Growth – Werkgelegenheid en scholing in biotechnologiesector
SDG 12: Responsible Consumption and Production – Circulaire productieprocessen met lage footprint
SDG 13: Climate Action – Vermindering CO₂-uitstoot, verantwoord watergebruik
SDG 17: Partnerships for the Goals – Internationale samenwerking in R&D, kennis en implementatie

Looptijd
April 2025 tot eind september 2025










