Context

De productie van microalgen biedt een veelbelovend alternatief voor dierlijke eiwitten en synthetische kleurstoffen. In Zuid-Afrika zijn de klimatologische omstandigheden bijzonder gunstig voor algenkweek, maar eerdere initiatieven strandden vaak door gebrek aan samenwerking, schaalbaarheid en marktoriëntatie. Dit project onderzoekt de haalbaarheid van een rendabele en duurzame microalgen-keten voor diervoeder, voedingsmiddelenindustrie en cosmetica-industrie.

De betrokken partijen

Q-Point B.V. (Carel Jaspers en Maren Valkenburght) – projectcoördinatie, ketenontwikkeling en kwaliteitszorg

Boland College (Vincent Uys) – praktijkgericht onderzoek, training en demonstratiefaciliteiten

Algaeholix (Pty) Ltd (Linki Nel) – microalgenkweek, lokale marktexpertise

Saalbio Refineries (David Mjumira) – industriële bioraffinage van microalgen

 

Opdrachtgever: SBIR, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

 

Projectdoel en outputs

Het project richt zich op de haalbaarheid van microalgenproductie en -raffinage in Zuid-Afrika, gericht op:

Eiwitrijke ingrediënten en natuurlijke kleurstoffen (zoals bètacaroteen)

Combinatie van midtech-productiesystemen en lokale aanpassingenAnalyse van technologische, economische en marktgerichte randvoorwaarden

Ontwikkeling van een route-to-market en businessmodel

Risicoanalyse op technisch, economisch en IP-niveau

Planning voor TRL 4–6 fase (pilotopstelling, validatie, marktintroductie)

Relevante Sustainable Development Goals (SDGs)

SDG 2: Zero Hunger – Door duurzame eiwitbronnen lokaal te ontwikkelen

SDG 8: Decent Work and Economic Growth – Werkgelegenheid en scholing in biotechnologiesector

SDG 12: Responsible Consumption and Production – Circulaire productieprocessen met lage footprint

SDG 13: Climate Action – Vermindering CO₂-uitstoot, verantwoord watergebruik

SDG 17: Partnerships for the Goals – Internationale samenwerking in R&D, kennis en implementatie

Looptijd

April 2025 tot eind september 2025

Andere projecten

Meer projecten