Het Department of Animal Production and Health (DAPH): staatsorganisatie verantwoordelijk voor technisch leiderschap, onderzoek & voorlichting, gezondheidsmanagement, fokdiensten en leidinggeven aan de provinciale en basisopzet van de veehouderijsector in Sri Lanka.
De National Livestock Development Board (NLDB): de enige door de overheid beheerde pluimveeproducent. De NLDB bezit drie ouderdierfokkerijen (Miriswatta, Karandagolla en Marawila) waar zij eendagskuikens voor vleeskuikens en leghennen produceren voor boeren.
Het Veterinary Research Institute: de enige organisatie op nationaal niveau van dit soort, beheerd door het Department of Animal Production and Health onder toezicht van het Staatsministerie van Veehouderijbevordering en Zuivel- & Eiergerelateerde Industrieën. Het instituut is betrokken bij de productie van vaccins tegen infectieziekten bij dieren en voert diagnostische, analytische en adviserende diensten uit, naast onderzoeksactiviteiten in de vee- en pluimveesector.
Andere belanghebbenden in de pluimveesector zijn de Sri Lankaanse afdeling van de World Poultry Science Association (WPSA), die leren en educatie in de sector bevordert in partnerschap met toonaangevende universiteiten en academische instituten in Sri Lanka. In juni 1998 startte de afdeling met een klein ledenaantal van 25 en dit aantal is nu gegroeid tot 100, inclusief 11 bedrijfsleden. De leden bestaan uit dierenartsen, pluimveewetenschappers, boeren, leveranciers van inputs en iedereen met interesse in pluimvee.
De Sri Lanka Association of Animal Production (SLAAP) werd opgericht in 1997 met de deelname van belanghebbenden die alle lagen van de vee- en pluimveesectoren vertegenwoordigen, met als doel een open forum te creëren om ideeën te bespreken en te delen, om te leren over innovaties in de sectoren, om cruciale kwesties te bespreken en te debatteren en om beleidsmakers te sturen naar verbeteringen van de vee- en pluimvee-industrieën.
De One Health Poultry Hub werd in Sri Lanka opgericht met als doel de kwaliteit van pluimveeproducten te verbeteren volgens internationale voedselveiligheidsnormen, volksgezondheidsrisico’s te minimaliseren en internationale handel te bevorderen door de intensivering van duurzame pluimveeproductie.