Aanvragende partij en partners
Department of Climate and Disaster Management, Jashore University of Science and Technology (JUST) – lead
Department of Gender and Development Studies, Begum Rokeya University, Rangpur (BRUR)
Consortiumpartners Q-Point
Projectnummer : TMT 23-00100
Aanvragende partij en partners
Department of Climate and Disaster Management, Jashore University of Science and Technology (JUST) – lead
Department of Gender and Development Studies, Begum Rokeya University, Rangpur (BRUR)
Consortiumpartners Q-Point
Jashore University of Science and Technology (JUST)
Jashore University of Science and Technology (JUST) is een publieke universiteit in Bangladesh, opgericht in 2007. JUST’s visie is innovatie in wetenschap en technologie te bevorderen, met nadruk op professionalisme, technologie en humanisme, en dient zowel de natie als de wereld. De universiteit introduceerde in 2019 de afdeling “Climate and Disaster Management” om kennis en bekwaam personeel te ontwikkelen voor klimaat- en rampenbestendigheid. Ze streven ernaar gender, SRHR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten) en MHM (menstruele hygiëne) op te nemen in een onafhankelijke cursus, waarbij ze erkennen dat overlappende factoren van invloed zijn op de ervaringen van mensen met klimaatverandering. Ze benadrukken het belang van gendergelijkheid, SRHR en interdisciplinaire benaderingen in klimaat- en rampenbeheer en onderstrepen dat ware klimaatgerechtigheid gendergelijkheid en erkenning van SRHR vereist. Ze plannen onderzoek naar SRHR, kwetsbaarheden en klimaatverandering om de impact op kwetsbare groepen te verminderen.
Begum Rokeya University Rangpur (BRUR)
Begum Rokeya University is een door de overheid gefinancierde openbare universiteit in Bangladesh, vernoemd naar de feministische schrijfster Begum Rokeya. Opgericht in 2008, is het de 30e openbare universiteit in het land. De Afdeling Gender en Ontwikkelingsstudies richt zich op sociale normen en machtsstructuren die mannen en vrouwen beïnvloeden en bevordert gendergelijkheid in duurzame ontwikkeling. Gelegen in een regio die gevoelig is voor door klimaat veroorzaakte gevaren, werkt de afdeling aan de integratie van milieu-, klimaatverandering- en natuurrampenkwesties met een gender- en ontwikkelingsperspectief. SRHR maakt momenteel deel uit van een cursus, maar wordt binnenkort een zelfstandige opleiding, in lijn met een intersectioneel perspectief op SRHR en klimaatverandering.
De uitdaging die klimaatverandering met betrekking tot de toegang tot SRH-diensten met zich meebrengt in Bangladesh, wordt het sterkst gevoeld door degenen die al te maken hebben met discriminatie en marginalisatie (bijvoorbeeld interne ontheemden, mensen met beperkingen, etnische minderheidsgroepen, LGBTQIA+ personen), en in gebieden waar de toegang tot diensten al beperkt is, zoals dijken (“badh”) of herplaatsingsgebieden.
Het effect van klimaatverandering op SRGR in Bangladesh is aanzienlijk. Klimaatgerelateerde natuurrampen, zoals overstromingen en cyclonen, verstoren de toegang tot gezondheidszorg en gezinsplanning, wat leidt tot een toename van ongewenste zwangerschappen en moedersterfte. Ook nemen gendergerelateerd geweld en kinderhuwelijken toe na rampen en extreme weersomstandigheden. In een samenleving als Bangladesh zijn vrouwen bijzonder kwetsbaar vanwege genderongelijkheid. In gebieden die vatbaar zijn voor overstromingen en rampen, zijn kritieke gezinsplanningsdiensten niet beschikbaar voor vrouwen in nood, en zwangere vrouwen lopen het risico op letsel en overlijden. Vanwege socioculturele normen leren vrouwen ook niet zwemmen, wat hun overlevingskansen bij rampen zoals overstromingen vermindert. Andere overwegingen betreffen noodhulpinspanningen die de gezondheidsbehoeften van vrouwen niet voldoende in overweging nemen. Anticonceptiemogelijkheden en andere gezondheids- en hygiëneproducten, zoals maandverband, ontbreken vaak in de noodhulpverpakkingen. Miskramen nemen toe in overvolle opvanghuizen. Langdurige blootstelling aan vervuild water na een ramp veroorzaakt ernstige huidaandoeningen en gynaecologische problemen bij vrouwen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de nadelige gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid van vrouwen, een kwestie die wordt verwaarloosd in het nationale beleid van Bangladesh.
Dit project heeft direct betrekking op SRGR. Het richt zich specifiek op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, met nadruk op het principe “Laat Niemand Achter” in relatie tot klimaatverandering en crisissituaties. Het zal de relatie tussen klimaatweerbaarheid en SRGR behandelen door een intersectionele lens, die als cruciaal wordt beschouwd in de context van Bangladesh.
Dit vertaalt zich in drie trainingspakketten:
3. Good Health and Well-being: Sexual and reproductive health and rights
4. Quality Education: capacity building of the institutions using the Training of Trainers approach.
10. Reduced Inequality
13. Climate action: intersectional lens which is considered crucial in the context of Bangladesh.
Gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en beheerd door Nuffic, als onderdeel van het Orange Knowledge Programme, projectnummer OKP–TMT 23-00100.
Juli 2023 – juni 2024