Training ‘voeding in communities’ bij Citt en Zambezi University in Mozambique

Capaciteitsversterking

Q-Point collega’s Monique en Feline en expert Elisa Matola van Gender2Connect hadden de eer om de eerste training van het Nuffic TMT-project “Versterking van de capaciteiten van CITT en Zambezi University op het gebied van gemeenschapsbetrokkenheid en uitbreidingsvaardigheden in slimme en duurzame landbouw, voedingseducatie, gendergelijkheid en ondernemerschap” uit te voeren in Chimoio, Mozambique.

De training ging over een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt en in het dagelijks leven van iedereen aanwezig is: voeding. Meer specifiek ging het over voedingseducatie in verband met gender, het diversifiëren van landbouwsystemen en diëten. Het feit dat zelfs vandaag de dag nog steeds 1 op de 5 kinderen wereldwijd chronisch ondervoed is, onderstreept het belang van dit onderwerp. Slimme landbouw op het gebied van voeding is daarom een belangrijk concept. Het draait allemaal om het tegelijkertijd verbeteren van de inkomsten in de landbouw en de voedingsresultaten door middel van landbouwinterventies. Met andere woorden, gewassen verbouwen die bijdragen aan een betere voeding en een hoger inkomen voor de boer genereren.

In een paar dagen probeerden we de belangrijkste onderdelen van voeding te behandelen:

  • Een introductie tot voeding: ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig voor energie, opbouw, opslag en bescherming. Deze komen uit verschillende voedingsproducten, en dus zijn variëteit en balans sleutelwoorden voor een voedzaam dieet.
  • Voeding voor mannen en vrouwen: er zijn onderliggende machtsstructuren die de voedingsinname van mannen en vrouwen beïnvloeden.
  • Voedselverwerking en conserveringsprocessen: het verwerken of conserveren van verse producten op een manier die de houdbaarheid ervan verlengt en het verlies van voedingsstoffen minimaliseert.
  • Gedragsveranderende technieken: gewoontes veranderen niet van de ene op de andere dag, dus als het gaat om het aanpassen van diëten, is het het beste om te beginnen met het implementeren van kleine interventies.

Naast deze theorie: de kern van elke Q-Point-training is leren door te doen, en ook deze training vormde hierop geen uitzondering. Gedurende de week stelden de deelnemers een voedzaam dieet samen dat paste bij de context van Mozambique. Zonder het in de praktijk te testen, blijft het slechts een theoretisch dieet. Daarom bezochten we een gemeenschap waar we allemaal samen kookten: de vrouwen en na enige aanmoediging ook de mannen! Het was de perfecte afsluiting van de training, waarbij we allemaal leerden hoe we onze diëten iets konden aanpassen om ervoor te zorgen dat we alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Het was de perfecte afsluiting van de training waarin we hebben geleerd hoe we onze diëten licht kunnen aanpassen om ervoor te zorgen dat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben.

Community visit

Community visit

Cooking with the community

Cooking with the community

Cooking with the community

Cooking with the community

Cooking with the community

Cooking with the community

Community visit

Community visit

The training participants

The training participants

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws