Duurzaamheids­rapportage CSRD vanaf 2024

Duurzaamheidsrapportage

Bent u actief met uw bedrijf binnen de agrarische, levensmiddelen-, feed en/of cosmetica sector, en wilt u zich voorbereiden op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) wetgeving, die gefaseerd wordt ingevoerd vanaf juni 2024?

Wij kunnen u begeleiden bij het ontwikkelen van duurzaamheidsbeleid en rapportages die voldoen aan de geldende wetgeving.

Enkele onderdelen die goed zijn om te weten:

CSRD QuickScan:

Of u nu gevorderd bent of beginnend met uw duurzaamheidsbeleid, Q-Point kan een audit uitvoeren in de vorm van een QuickScan, waardoor u meer zekerheid krijgt over uw positie ten opzichte van CSRD-verplichtingen. Q point helpt u middels een QuickScan op het bestaande duurzaamheidsbeleid en organisatie rondom duurzaamheidsprestaties binnen uw bedrijf of een bedrijf dat u uit uw keten zou willen toetsen. De quickscan analyseert de huidige inspanningen en identificeert welke informatie openbaar moet worden gemaakt volgens de CSRD. Dit omvat inzichten met betrekking tot strategie, risico’s en kansen, due diligence, prestaties uit het verleden en toekomstige doelstellingen.

Dubbele materialiteit:

Q-Point ondersteunt u bij het verkennen van het concept van dubbele materialiteit en verduidelijkt het onderscheid tussen financiële materialiteit en materiële impact, om ervoor te zorgen dat u het begrijpt.  U krijgt praktische tips en concrete voorbeelden om wegwijs te worden in de grote verscheidenheid aan nationale en globale initiatieven.

Het proces van materialiteitsanalyse moet zorgvuldig worden vastgelegd. De dubbele materialiteitsanalyse geeft richting aan wat materieel is voor de organisatie en waarover gerapporteerd zal worden.

Validatie van de dubbele materialiteit:

Q-Point ondersteunt uw bedrijf bij het doorlopen van het proces om de dubbele materialiteitsanalyse bij stakeholders te valideren.

Haalbaar duurzaamheidsbeleid ontwikkelen:

Q-Point faciliteert de vertaling van materiële onderwerpen naar beleid, inclusief het formuleren van doelstellingen en KPI’s, en zorgt voor de implementatie en verankering ervan binnen uw organisatie. Dit omvat concrete acties, benodigde middelen, organisatorische aanpassingen en een doeltreffend monitoringssysteem om de voortgang te bewaken.

Training op het gebied van CSRD, ESG Beleid en de dubbele materialiteit analyse

Q-Point leert u in groepsverband binnen uw bedrijf om één of twee duurzaamheidsonderwerpen uit te werken tot te rapporteren onderwerpen in de jaarverslaglegging.

Waarom Q-Point?

Met onze expertise in advisering, auditing, wetgevingsnaleving, kwaliteits-, data- en risicomanagement, evenals duurzaamheid, erkennen we de toegevoegde waarde van onze begeleiding bij het ontwikkelen van duurzaamheidsbeleid in lijn met CSRD. Q-Point is in staat de dialoog met stakeholders te starten en te leiden over duurzaamheidsonderwerpen.

 

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws