Vorige week hebben de Fresh Produce Exporters Association of Kenya (FPEAK) en Q-Point B.V. de handen ineengeslagen om FPEAK-leden en docenten van de Kenya School of Agriculture te trainen in voedselveiligheidsmanagementsystemen (FSMS).

Waar ging de training over?

Afgelopen week hebben trainers Patrice Ngenga en Patrick Musyoki zich gericht op de Kenya Standard 1785:2016. Volgens de Keniaanse wet is de KS 1785:2016 verplicht voor bedrijven die actief zijn in de tuinbouwsector. De norm kijkt zowel naar voedselveiligheidseisen als naar duurzaamheid en milieu om de kwaliteit van Keniaanse producten te waarborgen.

Q-Point trainers Feline en Fabienne richtten zich op de vereisten voor de exportmarkt, waarbij ze keken naar wettelijke limieten voor pesticiden en micro-organismen. FSMS komt in verschillende vormen en maten en de systemen die door Europese retailers worden vereist (GFSI-erkende schema’s zoals BRC, IFS en FSSC 22000) werden besproken, inclusief de specifieke verschillen tussen deze normen.

Een belangrijk onderdeel van alle FSMS zijn de HACCP-principes. Het identificeren van de toepasselijke gevaren voor uw producten en het opstellen van een HACCP-analyse kan een uitdaging zijn, en het definiëren van de juiste beheersmaatregelen kan variëren afhankelijk van uw specifieke bedrijfsactiviteiten. Daarom werd een hele dag besteed aan het uitleggen van de HACCP-principes en het in de praktijk brengen ervan tijdens een casestudy. Interessante discussies ontstonden tijdens de trainingssessies, waarbij de deelnemers hun kennis en expertise uit het veld deelden en elkaar hielpen om te verbeteren.

Op de laatste dag werd het team met open armen ontvangen door Six Square Limited, een bedrijf in Nairobi dat zich richt op de verpakking en logistiek (export) van onder andere verse groenten en fruit. Hier kon het team HACCP in de praktijk zien!

#Voedselkwaliteitsmanagement #voedselveiligheid #HACCP #IFS #BRC #Kenia

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws