In de week van 25 t/m 28 juni 2024,  hebben Fresh Produce Exporters Association of Kenya (FPEAK) en Q-Point B.V.  de handen ineen geslagen om FPEAK-leden en docenten van de Kenya School of Agriculture te trainen in alle aspecten van kwaliteit in de keten van snijbloemen.

Waar ging de training over?

Gedurende de week heeft trainer Patrick Musyoki uitleg gegeven over de Kenya Standard 1785:2016 en de protocollen voor FCM (False Codling Moth; Afrikaanse fruitmot). Het is belangrijk om het belang van Kenya Standard 1785 onder de aandacht te brengen; kwaliteitsmanagement is belangrijk voor duurzame productie.

Tijdens de training werd ook veel aandacht besteed aan de Afrikaase fruitmot (FCM), een quarantaine plaag die momenteel veel impact heeft op de bloemenhandel.  Tijdens de training kwamen alle aspecten aan de orde om het proces van productie tot en met verzending met betrekking tot controles op deze mot, goed te managen.

Alma Ruting heeft tijdens de training vooral aandacht besteed aan kwaliteitscontrole, na-oogstmanagement, kwaliteitsstandaarden en het opzetten van vaasleven-testen voor snijbloemen. Kwaliteitscontrole speelt een belangrijke rol in de hele keten van snijbloemen. Kwaliteitscontrole gaat niet alleen over de kwaliteit van de bloemen, maar omvat ook het testen van het vaasleven en fytosanitaire controles (zoals bijv. nu controle op de Afrikaanse fruitmot). Internationale handelsbedrijven, die lid zijn van FSI (Floriculture Sustainability Standard) eisen duurzaam geproduceerde bloemen. Belangrijk is dat de bloementelers standaarden kiezen die onderdeel zijn van deze FSI-basket.

Alma Ruting heeft de FSI-basket toegelicht en daarnaast aandacht besteed aan andere standaarden zoals GLOBALG.A.P. en de verschillende MPS-standaarden.

Tijdens de trainingen ontstonden er interessante discussies, waarbij de deelnemers hun kennis én expertise uit de praktijk deelden en elkaar hielpen om te verbeteren.

Veldbezoek aan Shalimar

Tijdens de derde dag van de training zijn de deelnemers met open armen ontvangen door Shalimar (onderdeel van East African Growers). Shalimar, gevestigd in Naivasha produceert  o.a. rozen. Tijdens het bedrijfsbezoek hebben we alle aspecten van vermeerdering, productie, sorteren, verpakken en vaasleven testen kunnen zien. De belangrijke rol die kwaliteitscontrole speelt in al deze bedrijfsprocessen kwam goed naar voren. We hebben gezien hoe de controle op de Afrikaanse fruitmot (FCM) in de praktijk in de verschillende processen werd uitgevoerd. We hebben gediscussieerd over de verschillende kwaliteits- en duurzaamheidsstandaarden voor de export en we hebben een goede discussie gehad over afvalmanagement.

Tijdens de laatste trainingsdag hebben we teruggekeken op het bedrijfsbezoek en bediscussieert wat we geleerd hebben, welke verbeteringen de deelnemers zagen voor het bedrijf en wat de deelnemers meenemen naar hun eigen bedrijf.

 

Heel veel dank aan: Patrice Ngenga, Patrick Musyoki en Pauline Aoko, die geholpen hebben om deze trainingsweek te organiseren!

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws