Gender-sensitive business challenge at Agarfa Atvet College in Ethiopia

Gender sensitivity

Vorige week reisden onze collega Lisa en Julot van Gender2Connect naar Ethiopië voor een 4-daagse training van de trainers van Agarfa ATVET College. De training was onderdeel van het Nuffic project ‘Optimized horticulture production by capacity building in the field of irrigation, post-harvest management, marketing techniques and value addition in Ethiopia’.

De training werd gegeven in de vorm van een business challenge, waarbij de trainers van het college in groepjes alle stappen van het opzetten van een eigen bedrijf doorliepen middels de Business Model Canvas methode. Ze werden aangemoedigd om buiten de kaders te denken voor hun bedrijfsideeën, en te beginnen met de ‘why’. Waarom besta je? Welke specifieke waarde voeg je toe aan je klanten?

Volgens de Business Model Canvas-methode bedachten de groepen vier verschillende bedrijfsideeën. Een melkveebedrijf dat machinaal melkt om de kwaliteit te waarborgen bijvoorbeeld, of een bedrijf dat eieren in grote hoeveelheden aan de groothandel verkoopt voor efficiëntie tijdens de inkoop. En twee groente- en fruitbedrijven: het eerste bedrijf dat inheemse Ethiopische groentesoorten weer op de markt brengt om met de import te concurreren, en een bedrijf met speciale ingrediënten om het dieet van de mensen wat afwisselender te maken. Allemaal creatief en inspirerend op hun eigen manier.

Naast ondernemerschap werd ook empowerment van vrouwen en jongeren in het programma opgenomen en behandeld door onze partner Gender2Connect. Toegang tot financiering werd behandeld door een interessante gastlezing over het in aanmerking komen voor leningen voor toekomstige ondernemers.

Het doel van de training was om de nieuwe generatie landbouwondernemers in Ethiopië op te leiden om de werkloosheidskloof na het afstuderen te bestrijden.

Bedankt, Chala Feyera, voor de geweldige facilitering van de training, we kijken uit naar toekomstige samenwerkingen!

Hieronder een korte terugblik op vorige week:

Agarfa demo farm

Agarfa demo farm

Participants at work

Participants at work

Field visit to poultry farm

Field visit to poultry farm

Agarfa site tour

Agarfa TVET site tour

Participants at work

Participants at work

Participants at work

Participants at work

Participants at work

Participants at work

Pitch contest

Pitch contest

Visit to poultry farm

Visit to poultry farm

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws