Van Nairobi naar het Turkanameer: samen een mobiele oplossing voor schoon drinkwater ontwerpen.
Van de levendige straten van Nairobi tot het afgelegen woestijnmeer in het noorden van Kenia, een reis waar Q-Point de komende maanden steeds meer vertrouwd mee zal raken.
Samen met onze projectpartners ontwikkelen we een Tuk Tuk Cargo Water Filtration System, gebaseerd op drie kernprincipes: mobiliteit, off-grid werking en het omzetten van het zoute water uit het meer in veilig drinkwater. Dit innovatieve initiatief wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via het SBIR-programma.
Vorige week reisden collega’s Olivia Ansenk en Feline Heussen samen met het projectteam af naar Loiyangalani, om beter inzicht te krijgen in de waterbehoeften van de gemeenschappen rondom het Turkanameer. Deze gemeenschappen zijn vaak aangewezen op het water uit het weer als drinkwater en het wassen van voedsel of keukengerei, ondanks het hoge zout gehalte en het aanwezige fluoride, wat het onveilig maakt en ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Sommige mensen hebben toegang tot bronwater, maar ook dat is vaak zout en vervuild.
Wat was het doel van ons bezoek?
Luisteren. We hebben waardevolle tijd doorgebracht met de El Molo-gemeenschap, en organiseerden een co-designworkshop waarin de gemeenschap actief meedacht over een Tuk Tuk-waterfiltratie system, een oplossing niet alleen voor El Molo, maar ook voor andere gemeenschappen langs de oostelijke oever.
Daarnaast bezochten we andere omgekeerde osmose-initiatieven in Marsabit County, leerden van hun ervaringen en gingen in gesprek met belangrijke stakeholders die open hun lessen met ons deelden.
Hoe nu verder?
We nemen alle inzichten mee in het ontwerp van het eerste prototype, dat binnenkort terugkeert naar het Turkanameer voor de eerste testfase, zowel voor het testen van de mobiliteit als de waterzuivering.

Gerelateerd nieuws
Duurzame Garnalenteelt in de Mekong Delta: Samenwerking tussen Vietnam en Nederland voor Systeemverandering in de Aquacultuur.
Het project in de Mekong Delta toont aan dat regeneratieve systemen niet alleen de oplossing bieden voor de uitdagingen van de aquacultuur, maar ook voor de bredere vraagstukken rond klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en sociale ongelijkheid. Het is tijd om systemen te bouwen die de aarde herstellen, niet uitputten.
Microalgen: microscopische krachtpatsers met megapotentieel
Microalgen; piepkleine, maar krachtige organismen worden steeds vaker genoemd als sleutel tot duurzame innovaties. Van bioplastics tot natuurlijke kleurstoffen, van meststoffen tot alternatieve eiwitten: de toepassingsmogelijkheden lijken eindeloos. Maar ondanks de hoge verwachtingen in wetenschappelijke publicaties en online artikelen, blijven microalgen tot nu toe onderbenut.
Vacature — Stage/afstudeerproject (6 maanden)
Startdatum: in overleg, bij voorkeur tussen mei en juli 2025. Duur: 6 maanden. Locaties: Wageningen (hoofdkantoor) & Kenia (Nairobi). Taal: werktalen zijn Nederlands & Engels.