In het Nuffic OKP-project met HollandDoor in Ethiopië ” Strengthen, update and roll out of practical farming skills through vocational training with focus on creating jobs for woman and youth ” is een nieuwe online training gegeven aan deelnemers van Alage ATVET, Wolaita Sodo,  Alage ATVET Livestock and Animal Health Department, en de voorlichters van Kebeles.

Q-Point collega’s Mark, vanuit Nederland, en Feline, vanuit Kenia, werkten samen met de lokale projectpartners Wondirad Abraham en Wegene Reta. Samen gaven zij training over het onderwerp ketenmanagement en waardevermeerdering.

De huidige training was gericht op het vergroten van de kennis en vaardigheden van de deelnemers op het gebied van ketenmanagement, melkverwerking en melkkwaliteit en -veiligheid. Gedurende het project hebben de deelnemers in groepen gewerkt aan de ontwikkeling van een bedrijfsplan. Door gegeven opdrachten in de training konden de deelnemers hun bedrijfsplannen verbeteren:

  • Actorenanalyse, wie zijn onze primaire belanghebbenden en wie behoort tot de ondersteunende omgeving?
  • Netwerkanalyse, hoe stromen de goederen, het geld en de informatie door de waardeketen?
  • SWOT-analyse, wat zijn onze sterke punten en waar moeten we rekening mee houden (bedreigingen)?
  • Analyse van melkveiligheidskwesties langs de keten, hoe kunnen wij zorgen voor veilige melk of zuivelproducten?

Naast de gegeven theorie en opdrachten, wat kan er nog meer helpen bij het schrijven van een fantastisch bedrijfsplan? Natuurlijk, inspiratie! De deelnemers gingen daarom op bezoek bij een boer en een melkverwerker, om de nodige inspiratie op te doen. Hierdoor hebben de deelnemers hun bedrijfsplannen nog beter kunnen afstemmen op de situatie in de praktijk.

Dank aan onze co-trainers en alle deelnemers! Het team kijkt er erg naar uit om naar Ethiopië te reizen voor de laatste training, waar de deelnemers hun bedrijfsplannen zullen pitchen. Blijf ons volgen!

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws