De betrokken partijen:

Q-Point B.V. – Projectcoördinatie, businessmodelontwikkeling, en verantwoordelijk voor het betrekken van de gemeenschappen in het innovatieproces

Plotus Technology Ltd (Kenia) – Technisch ontwerp, lokale assemblage en installatie

OffGridBox (Rwanda/Nederland) – Advies over technologie en commerciële haalbaarheid

Context

In Noord-Kenia bevinden zich gemeenschappen zoals de El Molo, die kampen met een chronisch tekort aan schoon drinkwater en betrouwbare energievoorzieningen. Deze gemeenschappen, gelegen rond het Turkana meer, zijn geografisch afgelegen, economisch kwetsbaar en sterk afhankelijk van externe hulp om te overleven. Door de hoge saliniteit, fluoridegehaltes en vervuiling van het meer is het water ongeschikt voor consumptie, met ernstige gezondheidsgevolgen zoals diarree en botvervorming.

Bestaande waterzuiveringssystemen zijn vaak te duur om op lange termijn te onderhouden, waardoor het succes ervan sterk afhankelijk blijft van externe sponsoring. Bovendien zijn deze systemen meestal plaatsgebonden, waardoor niet alle gemeenschappen en instellingen, zoals scholen en klinieken, eenvoudig toegang hebben tot schoon drinkwater. Tegelijkertijd is toegang tot elektriciteit zeer beperkt; hoewel mensen mobiele telefoons gebruiken, ontbreekt het aan een stabiele stroomvoorziening voor opladen en communicatie.

Dit initiatief speelt in op deze urgente behoeften met een mobiele, off-grid waterfiltratie-eenheid die gebruikmaakt van zonne-energie in combinatie met een generator. Het systeem wordt lokaal ontwikkeld en geassembleerd, waardoor importkosten worden vermeden en de economische activiteit in de regio wordt gestimuleerd. Door de kleinschaligheid is het systeem bovendien eenvoudiger te onderhouden, ook in moeilijk bereikbare gebieden. Dankzij de mobiliteit kan het systeem meerdere dorpen bedienen en is het ook flexibel inzetbaar in noodsituaties of bij droogte.

Door water direct ter plaatse te zuiveren én basisstroomvoorziening te leveren, wil het project een structurele, schaalbare oplossing bieden voor de water- en energiearmoede waarmee veel afgelegen gemeenschappen geconfronteerd worden.

Projectdoel en outputs

Dit initatief heeft als doel een functioneel prototype te ontwikkelen van een mobiele waterfiltratie-unit op basis van reverse osmosis, gecombineerd met duurzame energievoorziening. De mobiele unit zal getest worden in een realistische, lokale context en wordt aangepast op basis van technische, sociale en economische feedback.

Belangrijkste activiteiten:

  • Ontwikkelen en assembleren van het prototype in Kenia
  • Technische haalbaarheidsanalyse en optimalisatie van het hybride (zonne + diesel) energiesysteem
  • Uitvoeren van gebruikerstesten met de El Molo-gemeenschap en andere gemeenschappen gelegen aan het meer
  • Co-creatie van een lokaal gedragen businessmodel met kostenterugwinning via water- en energiediensten

Monitoring en rapportage van prestaties, om een vervolg vorm te geven

Relevante Sustainable Development Goals (SDGs)

SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn
Het project draagt bij aan het verminderen van water gerelateerde ziektes door toegang tot schoon drinkwater te verbeteren.

SDG 6 – Schoon water en sanitatie
De Tuk Tuk-unit zorgt voor waterzuivering op WHO-standaard, direct op locatie in gebieden zonder infrastructuur.

SDG 7 – Betaalbare en duurzame energie
Door zonne-energie te combineren met een generator wordt duurzame stroom geleverd voor basale diensten.

SDG 13 – Klimaatactie
De mobiele installatie kan de weerbaarheid van gemeenschappen versterken tegen klimaatgevolgen zoals droogte en overstromingen, door snelle inzetbaarheid bij rampen.

Opdrachtgevers

Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO)

Looptijd

maart 2025 –  september 2025

Andere projecten

Meer projecten