Aanvragende partij en partner(s):

Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten Suriname (VEAPS)

De betrokken partijen:

COLEACP is een non-profit interprofessionele vereniging die in 1973 is opgericht en als belangrijkste doel heeft de ontwikkeling van duurzame en concurrerende landbouw en agribusiness in de Afrikaanse, Caribische en Stille Oceaan Groep van Staten (ACP) te ondersteunen. Het is zowel een netwerk als een technische ondersteuningsinstrument voor de duurzame en inclusieve ontwikkeling van de private sector, gericht op kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s). De activiteiten zijn gebaseerd op expertise en een actief trainingssysteem dat operationeel is in 50 landen. Sinds de oprichting beheert COLEACP ontwikkelingsprojecten in de ACP-landbouw- en voedselindustrie, gefinancierd door internationale donoren (voornamelijk de Europese Unie (EU)).

Een van de ontwikkelingsprojecten van COLEACP is de ondersteuning van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten Suriname (VEAPS). Dit is een beroepsvereniging die 12 leden vertegenwoordigt, bestaande uit boeren en exporteurs in Suriname. De organisatie werd in 2006 opgericht en functioneerde in de eerste jaren informeel. In 2012 werd het meer gestructureerd en geformaliseerd.

Context

De lidbedrijven produceren en verwerken traditionele Surinaamse fruit- en groentesoorten zoals Bacoven, Awara, Knippa, Sopr, Boul, Antroew en Okro voor de lokale, regionale en internationale markt. Voor de COVID-19-crisis exporteerden de leden van VEAPS wekelijks ongeveer 50-60 ton agrarische producten per luchtvracht naar Nederland. Tijdens de COVID-19-crisis zijn deze volumes echter drastisch verminderd tot 10-15 ton per week vanwege een gebrek aan luchtvrachtcapaciteit.

Momenteel hebben de lidexportbedrijven van VEAPS vaak niet een efficiënt Kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen op productieniveau en in de naverwerking de juiste sanitaire en fytosanitaire praktijken toepassen. Een voorbeeld van deze uitdaging is de strijd van de leden met hoge residu-niveaus van pesticiden op Surinaamse groenten, wat een terugkerend obstakel vormt voor toegang tot de EU-markt, evenals de frequente onderscheppingen van plantgezondheid voor schadelijke organismen.

Kwaliteitsmanagementsysteem

De ontwikkeling en implementatie van kwaliteitsmanagementsystemen volgens EU-normen zal alleen winstgevend zijn voor de leden wanneer de inkomsten uit een gehandhaafde of zelfs verhoogde marktaandeel de initiële investeringen en operationele kosten van het voedselveiligheidsmanagementsysteem overschrijden. Dit vereist dat de bedrijven investeren in het aannemen van middenmanagementtechnisch personeel om de boeren en medewerkers op te leiden en de naleving te monitoren, zowel op individueel bedrijfsniveau als gezamenlijk.

Projectdoel en outputs

Daarom is het algemene doel van dit project het uitvoeren van een realistische kosten-batenanalyse om de haalbaarheid voor de 12 leden van VEAPS te beoordelen voor de implementatie van een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) volgens EU-normen.

Als Q-Point coördineren we het project en bieden we ondersteuning op het gebied van organisatorische ontwikkeling, kwaliteitsmanagementsystemen en bedrijfsmodellen.

Onze rol in dit project draagt bij aan de volgende specifieke doelstellingen:

  • Uiteenzetting van de voordelen en kansen die voortvloeien uit het hebben van een KMS;
  • Berekening van de financiële implicaties van de implementatie van een KMS voor de leden van VEAPS;
  • Identificatie van kostenbesparende maatregelen om de implementatie van een KMS financieel duurzamer te maken;
  • Bepaling van een set criteria (HR, aantal gewassen, oppervlakte, volume, omzet, enz.) zodat een KMS duurzaam kan worden geïmplementeerd en beheerd binnen een Surinaams exportbedrijf.

Al het bovenstaande wordt gegeven in de vorm van interviews, financiële berekeningen en workshops.

Client

  • COLEACP logo

Looptijd

Juli 2021 – September 2021

Andere projecten

Meer projecten