Aanvragende partijen en partners:

Nuffic South East Asia

RVO

Nederlandse Ambassade Vietnam

Context

Q-Point heeft in opdracht van Nuffic South East Asia een needs assessment uitgevoerd voor de kennis infrastructuur van het Combi-track programma in Vietnam. Dit onderzoek richt zich specifiek op de aquacultuursector in de Mekongdelta, met bijzondere aandacht voor de productie van pangasius (DeltaVax) en garnalen (ShrimpTechVietnam). Het vormt een belangrijke stap in het ontwikkelen van een toekomstgerichte strategie voor het Combi-track programma en biedt inzichten in de huidige tekortkomingen en de behoeften van de sector.

Het rapport biedt concrete aanbevelingen op drie niveaus: formele educatie, informele educatie en business-to-business interacties. Het benadrukt de noodzaak voor praktijkgerichte leermethoden en de verbetering van zowel technische als softe vaardigheden, zoals teamwork, probleemoplossing en risicomanagement. Daarnaast worden interventies voorgesteld die de samenwerking tussen onderwijsinstellingen en de private sector versterken, zoals leer- en innovatiehubs, hands-on leeromgevingen, en het opzetten van adviserende raden om curricula af te stemmen op de behoeften van de industrie.

De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan het maken van gerichte keuzes voor toekomstige activiteiten binnen Combi-track en sluiten aan bij de bredere doelstellingen van internationalisering, capaciteitsopbouw en duurzame samenwerking in het hoger onderwijs. Het versterkt de samenwerking tussen Vietnam en Nederland, met als doel duurzame oplossingen te creëren voor de aquacultuursector en de kennisinfrastructuur van de regio.

De betrokken partijen:

  • Nuffic South East Asia
  • RVO
  • Nederlandse Ambassade Vietnam
  • Uitvoering door: Olivia Ansenk – (Q-Point) en Nguyen Kim Thanh – (Kim Delta Vietnam)

Projectdoel & output

De rationale voor deze needs assessment komt voort uit de erkenning dat een duurzame kennisinfrastructuur een cruciale voorwaarde is om ervoor te zorgen dat de aquacultuursector beschikt over een workforce die uitgerust is met state-of-the-art kennis, vaardigheden en competenties in verschillende professionele rollen binnen de aquacultuurwaardeketen.

Hoewel er een kennis- en onderzoeksinfrastructuur bestaat in de aquacultuursector van Vietnam, zijn er hiaten in vaardigheden, kennis en toegepast onderzoek geïdentificeerd. Deze hiaten worden gezien als belemmeringen voor de versnelling van innovatie, kwaliteit en productie in de aquacultuurwaardeketen.

Daarnaast zijn er verschillende uitdagingen met betrekking tot het huidige landschap van training en onderwijs in de Mekongdelta:

* Er is een sterke behoefte om de verschillende trainings- en opleidingsprogramma’s die zowel in formele als informele settings worden aangeboden beter op elkaar af te stemmen.

* Er is meer structurele samenwerking nodig tussen de private sector en opleidings- en trainingsaanbieders, die waar mogelijk geprofessionaliseerd en geïnstitutionaliseerd zou moeten worden.

* Hoewel boeren en professionals toegang hebben tot diverse opleidingsmogelijkheden (inputleveranciers, voorlichters, overheidsinstanties, NGO’s), worden deze als te gefragmenteerd beschouwd en slecht afgestemd, wat leidt tot een lage acceptatie en populariteit van nieuwe technologieën onder boeren.

* Het onderwijs dat op academisch en beroepsniveau wordt aangeboden, varieert in kwaliteit en responsiviteit op de marktstandaarden en consumentenvereisten. De verkenningsmissie van mei 2024 benadrukte de vraag naar sterkere technische en praktische capaciteiten (bijv. waterkwaliteitsbeheer, praktijkgerichte training, toegepast onderzoek) en zachte vaardigheden (bijv. kritisch denken, teamwork, zakelijke vaardigheden).

* Er is een specifieke uitdaging in het integreren van nieuwe inzichten in bestaande curricula.

* De betrokkenheid van de private sector is over het algemeen ad hoc en mist een professionele benadering, met potentieel voor verbetering op gebieden zoals stages en gezamenlijk onderzoek.

De needs assessment heeft als doel deze problemen aan te pakken door:

  • Het identificeren van de benodigde vaardigheden, kennis en onderzoeks- en capaciteiten, met name binnen de formele onderwijsector (TVET en universiteiten) en, waar nodig, in informele trainingen voor boeren en coöperaties.
  • Voortbouwen op de bevindingen van de verkenningsmissie van mei 2024, gefinancierd door GroenPact, en rekening houdend met de samenwerkingsactiviteiten binnen het Combi-track, met name de impactclusters in pangasius (Deltavax) en garnalen (ShrimpTechVietnam).
  • Het bieden van een momentopname van de huidige situatie, hiaten en kansen in de ontwikkeling van kennis en vaardigheden binnen de impactclusters als basislijn.
  • Het benadrukken van specifieke kansen voor de Nederlandse kennissector om bij te dragen aan de aquacultuurn kenniscomponent van het Combi-Track programma in de Mekongdelta. De Nederlandse kennis- en onderwijssector wordt gezien als ervaren en deskundig, wat kan helpen bij het upgraden van het aanbod van training en onderwijs.
  • Het stellen van doelen voor toekomstige interventies om de geïdentificeerde uitdagingen aan te pakken.
  • Het geven van voorlopige adviezen voor toekomstig programmatisch beleid gericht op het opbouwen van een duurzame kennis- en vaardighedeninfrastructuur die is afgestemd op de lokale industrie- en marktbehoeften.
  • Het voorstellen van een kader om de effectiviteit van toekomstige interventies te monitoren en hun impact in de loop van de tijd te evalueren.
  • Het uiteindelijke doel is om uitvoerbare en innovatieve aanbevelingen te doen voor toekomstige (korte/lange termijn) programma’s die het aanbod van training en onderwijs in aquacultuur in de Mekongdelta kunnen upgraden.

Relevante Sustainable Development Goals

Het erkennen van de wereldwijde verschuiving naar natuurgebaseerde oplossingen en geïntegreerde benaderingen in waterbeheer en landbouw, waarbij Nederland zich profileert als koploper in innovatieve, technologiegedreven duurzame productie, wordt als essentieel beschouwd. Het benadrukken van de noodzaak voor de Vietnamese aquacultuuropleidingen om verder te gaan dan technologiegerichte oplossingen en de milieu-, sociale en culturele dimensies te integreren, is van groot belang. Het ontwikkelen van regeneratieve denkers en beoefenaars die in staat zijn om gezonde aquatische en landomgevingen te herstellen en in stand te houden, is daarbij cruciaal. Bevorder de ontwikkeling van kennis en vaardigheden in ecologische systemen, landschapsbenaderingen en holistische waarde modellen ter ondersteuning van milieuvriendelijke productiesystemen zoals biologische landbouw, circulaire aquacultuur, polycultuur, geïntegreerde landbouw-aquacultuur, natuur gebaseerde oplossingen en regeneratieve landbouw. Faciliteer transsectorale samenwerking en communicatie, het begrijpen van machtsstructuren, en het bevorderen van aanpassingsvermogen en levenslang leren. Onderzoek samenwerkingsmogelijkheden met Nederlandse organisaties die gespecialiseerd zijn in regeneratieve landschappen en transitie science. Deze verschuiving vereist een overstap van traditionele groeimodellen die zich uitsluitend richten op productie en winst, naar een ecologische benadering die de gezondheid van ecosystemen en sociaal welzijn bevordert.

Looptijd

Januari – April 2025

Andere projecten

Meer projecten