Afgelopen week waren collega’s Feline en Yvette in Kenia voor de training: Product Quality classification along the beans value chain! 27 mensen namen deel aan deze training waarin boontjes centraal stonden, een nieuwe training die voor de eerste keer operationeel ging bij Q-Point!
Waar ging de training over?
Er is gedurende de training extra aandacht geweest voor French beans, Snow Peas en Sugar Snaps. De groep maakte kennis met welke standaarden er zijn voor bonen en hoe deze te lezen en te interpreteren. Met als basis de UNECE standaard voor boontjes, konden de participants oefenen met sample kralen waarop gebreken gemarkeerd waren, in verschillende classificeringen. De bevindingen dienden objectief in plaats van subjectief vastgelegd te worden in een keurrapport. De groepjes waren flink met elkaar aan het puzzelen, wat voor leuke en soms grappige bevindingen zorgde.
Vanaf de trainingslocatie gingen we met de bus op veldbezoek: op avontuur tussen de boontjes! De basiskennis over boontjes kwam goed van pas bij het bezoek aan Gorg Farm. De hartelijke uitleg die we kregen bij de runner beans, salad unions, baby mais en in het packhouse van Gorg Farm samen met de vele vragen van de deelnemers zorgde voor meer inzicht in de kwaliteitsstandaarden. Kort samengevat was dit een interessante en praktische dag waarin theorie en praktijk elkaar ontmoetten.
Na verdieping op de productkennis over boontjes, het gebruik van je 5 senses en daadwerkelijk boontjes inspecteren en hierover een Quality Control (QC) rapport schrijven, vielen vele kwaliteitsonderwerpen samen. Het was leuk om te merken dat de deelnemers foto’s van productkennis voor een deel herkenden door het bezoek aan Gorg Farm.
Na een stuk theoretische stof doorgenomen te hebben konden we door naar het interactieve gedeelte van de 5 senses. De logistieke ietwat misrekening in voorbereiding van bekertjes klaarzetten voor het taste gedeelte, werd met een improvisatie goedgemaakt door een gelukkig ongelukje… De bonen die we hadden meegekregen waren namelijk per ongeluk in de vriezer beland! En dat vonden deze bonen niet zo leuk toen ze weer een beetje op temperatuur kwamen. Het was een mooi bruggetje naar de 5 senses gebruiken op deze afgekeurde bonen!
Na de lunch was het tijd om alle opgedane kennis toe te gaan passen op de klasse I boontjes gekocht in de supermarkt en dit in schrift vast te leggen in een QC rapport mét onderbouwing in foto’s. Het was goed om te zien hoe de deelnemers met elkaar in discussie waren over de uitkomsten en dat de UNECE bonen-standaard werd geraadpleegd.
De laatste dag van deze training ging vooral in op communicatie. Het was leuk om te zien hoe de groepjes de opdrachten praktisch uitvoerden. De opdracht om oplossingen te bedenken voor afgekeurd product leverde hele interessante resultaten op in het onderwerp ‘voedselverspilling’. Na nog wat laatste vragen en het invullen van een evaluatie zat de training er toch echt op met deze groep.
Een geslaagde training waarvan we al van de deelnemers hoorden dat ze, vanuit de doorgenomen onderdelen, genoeg materiaal hebben om te implementeren in hun organisaties. Sommigen waren daar zelfs al mee begonnen tijdens de training! Een geslaagde trainingsweek dus.
We kijken uit naar het vervolg van het project en de trainingen die nog volgen. Bedankt voor alle inzet, FPEAK, Kenya School of Agriculture en alle andere training deelnemers.