Training voedselveiligheid Surinaamse eigenaren vissersboten
TRAINING WAARDEKETENMANAGEMENT, PRODUCTONTWIKKELING EN TOEGEVOEGDE WAARDE VOOR DE KLEINSCHALIGE VISSERIJSECTOR IN SURINAME
Het afgelopen jaar heeft Q-Point via het Orange Knowledge Programme (gefinancierd door ons Ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgevoerd door Nuffic) ondersteuning gegeven aan de kleinschalige visserijsector in Suriname (projectnaam OKP-TMT.18/0001) op het gebied van waardeketenbeheer, productontwikkeling en waardevermeerdering. Drie afzonderlijke trainingsweken maakten deel uit van deze ondersteuning.
Een van deze trainingsweken was gericht op waardevermeerdering door betere hygiëne op Surinaamse vissersboten.
HERKENNEN EN BEHEERSEN GEVAREN
In samenwerking met Jenna Wijngaarde van Capricorn Projects en het Surinaamse Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij zijn vissersbooteigenaren getraind in het herkennen en beheersen van gevaren met betrekking tot voedselveiligheid op hun eigen vissersboten en bij de visafslag. Beheersing zorgt voor namelijk voor minder verliezen en een betere kwaliteit vis.
VISVERWERKING
Naast de hygiëne is het verwerken van vis belangrijk voor de booteigenaren. Door de vissers te leren hoe ze de vis verder kunnen verwerken, kunnen ze betere prijzen vragen voor de vangst. Jan van den Berg van ROC Friese Poort te Urk geeft al jaren les in het fileren en verwerken van vis en zijn lessen werden erg gewaardeerd door de booteigenaren.
Het ontschubben van de vis, het zo efficiënt en effectief mogelijk fileren van de vis en het verwijderen van de huid waren de hoofdonderwerpen. Er werd geoefend op de vangst van de dag met materialen zoals een thermometer, ontschubbers en slijpstaven.
TOEKOMST: EEN VISSERSSCHOOL?
De vissers in Suriname ervaren veel verschillende problemen. Tijdens de training waren er discussies om de verschillende visserscoöperaties van Suriname naar een gezamenlijk doel te krijgen.
De Surinaamse vissers hebben aangegeven interesse te hebben in een vissersschool te Suriname. Tijdens de training is daarom aandacht besteed aan de onderwerpen waar (toekomstige) vissers in getraind willen of moeten worden. Er is besproken hoe de Nederlandse vissersscholen zijn opgezet en welke organisatorische en praktische zaken moeten worden overwogen.