Fytosanitaire Preventie

Uitbraak quarantaine-organismen

De afgelopen jaren hebben zich incidenteel uitbraken van quarantaine-organismen voorgedaan in de plantaardige sectoren. Eén enkel geval kan grote gevolgen hebben voor individuele ondernemers. Ook voor de exportpositie van Nederlandse land- en tuinbouw zijn de gevolgen groot. Het gaat niet alleen om de directe schade aan het gewas als gevolg van de aantasting, maar ook om de gevolgen van maatregelen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) neemt bij uitroeiing van deze organismen.

Preventie

Voor het landbouwbedrijfsleven en de overheid was dit aanleiding om intensiever samen te werken aan het beperken van de risico’s voor ondernemers. Dit begint bij een goede preventie. Daarom heeft een groep experts een basissysteem fytosanitair preventiemanagement ontwikkeld. Deelnemers waren: Alma Ruting (Q-Point), Wim Runia (RijkZwaan), Philip van Zanten (Beekenkamp), Peter Knippels (KAVB), Paul Bol (GlobalG.A.P., GroentenFruithuis), Donald Westerbeek (Naktuinbouw), Maries Elemans (NAO), Frans Janssen (NVWA) en Anneke van Dijk (LTO). Klik hier voor het document op de site van Fytocompass

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws