GLOBALG.A.P. in Georgië

GLOBALG.A.P.

Afgelopen week heeft collega Alma Ruting een bezoek gebracht aan Georgië om interne audits uit te voeren voor GLOBALG.A.P. en GRASP op blauwe bessen boerderijen. Dit maakte deel uit van de capaciteitsopbouw van de GFA (Georgian Farmers’ Association). Vorig jaar is de GFA begonnen met het aanbieden van deze adviesdiensten op het gebied van Good Agricultural Practices (GAP) aan boeren. De blauwe bessen-boeren beginnen met de oogst in de eerste of tweede week van juni: ook de tijd voor de externe certificeringsaudit!

Om hierop voorbereid te zijn, plande de GFA de interne audits vlak voor de oogst, waarbij Q-Point supervisie en ondersteuning bood. Nu, na afronding, zijn de boeren klaar voor hun certificeringsaudit!

Zoals we al eerder hebben gemerkt bij eerdere projecten in Georgië, zijn er nog steeds enkele hiaten in de institutionele ontwikkeling. Een van deze uitdagingen is het gebrek aan kennis bij betrokkenen in de agrarische sector. Niet iedereen is op de hoogte van voedselveiligheidsnormen en voedselveiligheidswetgeving. Het is ook een uitdaging voor boeren om residu-testen te regelen, ook al is MRL-testen een belangrijke vereiste in GLOBALG.A.P. Boeren moeten monsters naar buitenlandse landen sturen, wat de kosten van het testen verhoogt.

Tot slot zijn boeren afhankelijk van buitenlandse certificeringsorganisaties. Binnen de GFA zijn er werknemers die zich bewust zijn van de uitdagingen en aan de bel kunnen trekken. En met resultaat! Want we merken dat steeds meer boeren die willen exporteren naar Europa GLOBALG.A.P. implementeren. Stap voor stap verandert de agrarische sector in Georgië en verwerft meer kennis op het gebied van certificering. Samenwerken met het Ministerie van Landbouw is essentieel om het voor boeren in de toekomst gemakkelijker te maken om te voldoen aan de GLOBALG.A.P.-normen.

Finishing touch of the audit

Finishing touch of the audit

Toilet in the field

Toilet in the field

Traceability in the field

Traceability in the field

Blueberries on the farm

Blueberries on the farm

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws