De training van vorige week over Stadslandbouw in Thika begon waterig. In het midden van het regenseizoen was de demonstratiesite volledig ondergedompeld en het weer daagde de deelnemers en het team Lisa, Francis Kamande, Derrick Ngigi, HSC en Dennis Muriithi uit om old skool te gaan, zonder elektriciteit en zonder internet. De weersituatie illustreerde direct de urgentie en het belang van stadslandbouw in relatie tot klimaatverandering.
Waar ging de training over?
Stadslandbouw maakt gemeenschappen en het stadsleven niet alleen veerkrachtiger tegen de effecten van klimaatverandering, maar draagt ook bij aan local empowerment door productieketens te verkorten en zakelijke kansen te creëren. De mogelijkheden zijn eindeloos: op daken, rivierbeddingen, gemeenschappelijk land, braakliggende terreinen. Maar waar te beginnen?
De training van deze week begeleidde de deelnemers bij het starten van een stadslandbouwproject vanaf nul en hoe het effectief te beheren.
Het team bestond uit een mix van trainers met jarenlange expertise op het gebied in verschillende omgevingen en faciliteerde een week vol praktische oefeningen op de demonstratieperceel, veldbezoeken aan twee stadsboerderijen in de omgeving en de benodigde sociaaleconomische context om de deelnemers te helpen bij het ontwerpen van hun eigen stadslandbouwproject als casestudie.
Op de eerste dag werden de context en de basisprincipes van stadslandbouw besproken: farm ontwerp, kansen en uitdagingen en de basisprincipes van bodem- en gewasbeheer. Op dag 2, de eerste praktijk van stadslandbouw in praktijk: een conical design met meerdere verdiepingen, geïnspireerd door stadslandbouwexperts Francis Kamande en Dennis Muriithi.
Op basis van de praktische oefeningen en bezoeken ontwierpen de groepen de casestudietuinen op basis van de geïdentificeerde gemeenschapsbehoeften, inclusief gewassen en geschikte teeltmethoden.
Dankzij het enthousiasme werd de week afgesloten met een groepsinitiatief: een rondleiding langs stadslandbouwprojecten van de deelnemers aan de training in Nairobi, waaronder: Mtaa Safi, Awoche Foundation, Komb green solutions, chamie organics, Easy Urban Green Grower en Lomak Agricultural supplies.
We kijken ernaar uit om de projecten te zien, hartelijk dank voor de inspirerende week! Bedankt FPEAK en KSA voor het organiseren en hosten en bedankt trainers!