Zuivel en avocado zijn een groot onderdeel van de agrarische productie in Kenia. Helaas gaat dit niet zonder uitdagingen. Voedselverliezen in de zuivel- en avocado-ketens hebben enorme economische en milieugevolgen.
Verbetering productkwaliteit
Om dit aan te pakken, hebben de partners van het consortium FORQLAB van het Netherlands Food Partnership de mogelijkheden bestudeerd om deze verliezen te verminderen en de productkwaliteit te verbeteren door technologische en governance oplossingen. Het delen van kennis en expertise tussen belanghebbenden is essentieel. Het project is vorige week afgerond met een laatste kennis-uitwisselingsweek waarbij de Nederlandse partners Van Hall Larenstein Hogeschool, HAS Hogeschool en Aeres Kenia en de lokale partners Meru University, Egerton University en boeren in de zuivel- en avocado-sector bezochten.
Om het project af te sluiten met een feestelijk evenement, eindigde FORQLAB de week met een interactieve sessie georganiseerd door het Netherlands Food Partnership en Q-Point. Samen organiseerden Ken Owino en Lisa een pubquiz om de kennis te testen over verliezen in de avocado- en zuivel-waardeketens van de betrokken projectpartners. De uitdagingen in beide waardeketens werden visueel weergegeven in de vorm van foto’s die tijdens een tentoonstelling in het Co-Elib media center waren genomen door de deelnemende partners.
Natuurlijk konden de winnaars niet met lege handen naar huis gaan: een krat vol avocado’s en zuivelproducten als prijs mocht niet vergeten worden.
Dank aan iedereen!