Agricultural value chain management in Kenia – training in Nakuru
Value chain training
Is ‘value chain’ hetzelfde als ‘supply chain’? Dat was de openingsstelling die onder de deelnemers van de training van deze week in Nakuru (Kenia) besproken moest worden. Conclusie: alleen supply verbetert de samenleving niet per se. Waarde toevoegen wel.
Uitdagend en participatief, dat zijn de sleutelwoorden die het leerproces van het onderwerp ‘Toekomstbestendig Beheer van de Waardeketen in de Landbouw’ beschrijven. De tweede trainingsweek van het NUFFIC-project ‘Future-proof Value Chain Management in Agriculture’ legde de nadruk op de sector-brede noodzaak om de dynamiek en onderlinge relaties in Kenia’s tuinbouw-waardeketens beter te begrijpen om zo te sturen naar de overgang van de sector naar toekomstbestendige landbouwproductie in lijn met de SDG’s en klimaatdoelstellingen.
Aangezien dit een sectoroverschrijdende, geïntegreerde aanpak vereist, werden verschillende belanghebbenden in de waardeketen vertegenwoordigd: FPEAK, Kenya School of Agriculture, Sotik Tea, Ufanisi Group en onafhankelijke consultants uit te sector. De trainingdeelnemers omvatten zowel de onderwijs- als de private sector, om echte uitdagingen en ontwikkelingen in het trainingslokaal te verwelkomen voor een optimale leerervaring.
Het trainingsdoel: Kennis, technieken en vaardigheden ontwikkelen met betrekking tot het analyseren, beoordelen en verbeteren van belangrijke tuinbouwwaardeketens in Kenia om de overgang naar toekomstbestendige, inclusieve en winstgevende landbouwproductie voor (inter)nationale markten te stimuleren.
Een 4-daagse praktische, interactieve benadering werd gebruikt door trainers Mark en Lisa waarin de basisprincipes van waardeketenbeheer werden onderwezen, gevolgd door een analyse van de huidige situatie en mogelijkheden voor holistische interventies om het bedrijfsleven te verbeteren, maar belangrijker nog: het milieu en de samenleving als geheel.
Gedurende de week werkten de deelnemers aan ready-to-implement interventies voor verbetering van de waardeketen op basis van geïdentificeerde uitdagingen in de waardeketen van blauwe bessen, kool en sperziebonen, gebruikmakend van het Value Chain Improvement Cycle framework. Stap voor stap formuleerden de deelnemers verbeteringsinterventies om direct in hun dagelijkse bedrijfsvoering te implementeren na afronding van de training.
Groepswerk en interactieve sessies werden gebruikt om de kennis en vaardigheden te versterken en inzichten te bespreken met collega’s, wat resulteerde in creatieve ideeën en co-creatie van educatie en de private sector.
Een impressie van de week:
Enorm bedankt voor het organiseren van onze training en de actieve deelname, we kijken uit naar de toekomstige trainingen om voort te bouwen op deze week!