Ondernemerschap: de basis – training in Arusha & Mbeya
Project ‘Versterking van vaardigheden en opleidingscapaciteit in de tuinbouwsector’
Het project ‘Versterking van vaardigheden en opleidingscapaciteit in de tuinbouwsector’ komt ten einde. Gedurende vier jaar van nauwe samenwerking hebben we samen met onze trainingspartners gewerkt aan de capaciteitsopbouw van NACTE en 3 A-TVET’s op het gebied van curriculumherziening en -ontwikkeling, institutionele capaciteit, ondernemerschap en een triple helix tuinbouw innovatieplatform. Alle onderwerpen met extra aandacht voor inclusie van vrouwen en achtergestelde groepen in het land.
Vorige week werden de laatste twee trainingen gelijktijdig gegeven in Arusha en Mbeya door onze collega’s Alma, Fabienne en Lisa. Lees hier meer over de Entrepreneurship training.
Training Ondernemerschap: de Basis (Arusha – Tari Tengeru en Mbeya – Mati Uyole) gegeven door Lisa
Ondernemerschap stond als een van de prioritaire onderwerpen op de trainingsagenda van het project. Wegens de reisbeperkingen is de training nog niet eerder in het project gegeven en vond deze ook niet online plaats. Ondernemerschap is immers niet iets wat je uit de boeken leert. Hoe je een voedingsproduct of een landbouwpraktijk omzet in een winstgevend bedrijf is een praktische zaak, die je alleen door ervaring en praktijk kunt leren. Dat was precies waar de training The Basics of Entrepreneurship over ging. Samen met Bridget Ijumba werkte onze collega Lisa aan de ontwikkeling van praktische ondernemerscompetenties van de deelnemers. De trainees kwamen van verschillende colleges en hadden verschillende ervaringsniveaus, daarom werd de training opgesplitst in twee dagen in Arusha en twee dagen en Mbeya.
De inhoud van de opleiding was voor beide locaties hetzelfde: het bevorderen van een praktische ondernemersmentaliteit door middel van de Business Model Canvas-aanpak. Daarom vond de eerste opleidingsdag online plaats, voor alle deelnemers van alle instellingen. Het doel van deze eerste dag was om het belang van ondernemerschap en een introductie van de business model canvas methode in theorie te behandelen. Zo konden alle deelnemers op gelijke voet beginnen aan het praktijkgedeelte.
Tari Temeru TVET – Arusha
In Mbeya hadden de deelnemers meer ervaring met ondernemerschap. We richtten ons op het verdiepen van de kennis en praktische vaardigheden op basis van hun eigen bedrijfsideeën. Naast het opzetten van een bedrijf en het werken aan de basisfinanciën en productiestappen, tilden ze schijnbaar gewone bedrijfsideeën naar een ander niveau door zich sterk te richten op het ‘waarom’ van het bedrijf om met innovatieve ideeën optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van de consument. Eén groep richtte zich op extra smooth lokaal geproduceerde pindakaas om het verlies van pinda’s na de oogst te beperken, een andere groep op de productie van natuurlijke supplementen voor voedingsondersteuning voor moeders en zuigelingen jonger dan 6 maanden. De derde groep richtte zich op rijstteelt met extra aandacht voor gemak (meerdere soorten rijst en handige verpakking) en voedingswaarde (voorgekookte rijst). Het laatste bedrijf was een agrovethandelaar die niet alleen landbouw-inputs verkoopt, maar ook extra waarde biedt in de vorm van beschermende kleding bij aankoop en voorlichting aan boeren over hoe de producten goed te gebruiken.
Na de waardepropositie brainstormden ze over creatieve marketingstrategieën met behulp van de 4P’s van de marketingmix. We sloten de training af met financieel management en hoe je meer marge kunt maken zonder de verkoopprijs van je product te verhogen.
Namens het Q-Point team hartelijk dank voor jullie enthousiasme en actieve deelname! We hopen in de toekomst weer samen te werken.