Europese databases voor voedselveiligheid

EEN ZEE AAN KENNIS

Sinds de oprichting van de Europese Unie wordt er vanuit het onderzoeksorgaan EFSA veel informatie gegeven over veel onderwerpen. Hieruit zijn diverse databases voortgekomen die een levensmiddelenbedrijf kunnen helpen met het analyseren van gevaren en daarmee het kunnen vaststellen van potentiële risico’s. Voor elke kwaliteitscertificering is het belangrijk dat er gehandeld wordt naar aanleiding van een risico. In het systeem van Q-Point zijn de risico’s opgenomen en is onderstaande informatie verwerkt.

Hieronder bespreken we de drie grootste databases die een bedrijf goed van pas kunnen komen.

RASFF – RAPID ALERT SYSTEM FOR FOOD AND FEED

Het RASFF-systeem is bedoeld voor het plaatsen van meldingen door EU-lidstaten over voedselveiligheidsproblemen. Dit kan bijvoorbeeld over een overschrijding van salmonella in een product of een foutief label zijn. Onderdeel van deze informatie is altijd het type product en het land van herkomst. Daarmee kun je deze database niet alleen gebruiken om te controleren of er actieve problemen zijn met de producten die je inkoopt, maar ook om te kijken of je een mogelijk gevoeliger product hebt als het aankomt op de voedselveiligheid. RASFF heeft ook een optie tot meldingen van vervalsing, interessant voor fraudezaken, maar dit is nog niet heel actief.

Link: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search

MRL DATABASE

Voor alle groenten en fruit zijn aparte maximum residue limits van pesticiden vastgesteld. Hiervoor is een handige database gemaakt waar je met een zoekfunctie per werkzame stof of per product kan bekijken wat de vastgestelde limiet is van een pesticide op bijvoorbeeld een appel.

Link: https://ec.europa.eu/food/plants/pesticides/eu-pesticides-database_en

CHEMICAL DATABASE – OPENFOODTOX

Naast een database over alle limieten van residuen heeft de EFSA OpenFoodTox (Chemical Hazards Database) opgericht. Er zijn misschien niet altijd limieten vastgelegd in de wetgeving maar dit betekent niet dat de EFSA geen onderzoek heeft gedaan en er adviezen zijn gepubliceerd. In de database zelf kan men per actieve stof/grondstof (geen samengestelde grondstoffen helaas) zoeken wat een mogelijke ADI is (aanvaardbare dagelijkse inname) en of stoffen mogelijk genotoxisch zijn.

Daarnaast is het mogelijk bij de publicaties op trefwoord te zoeken en alle mogelijke onderzoeksrapporten aangaande chemicaliën te bekijken waar vaak referentiewaarden in benoemd worden die gebruikt kunnen worden om tot een risico-inschatting te komen voor het gebruik van een bepaald middel. Dit is erg belangrijk in het kader van de risicoanalyse die nodig is voor elke kwaliteitscertificering.

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws