Wat hebben voeding, regeneratieve landbouw en ondernemerschap met elkaar gemeen?

Welnu, of je nu werkt in een bedrijf of op een boerderij, voedsel komt op de eerste plaats. Mensen moeten eten. Een gezond dieet is de basis van alle menselijke activiteiten omdat het essentieel is voor het leveren van essentiële voedingsstoffen, het behouden van een gezonde lichaamsfunctie en het verminderen van het risico op chronische ziekten. En bovenal: om je goed te voelen en klaar te zijn om de wereld aan te pakken.

 

Waar ging de training over?

Tegenwoordig wordt gezonde voeding nog steeds niet altijd vooropgesteld voordat men zich op andere aspecten van het leven richt, ondanks dat het sterk bepalend is voor het succes van de activiteiten die men onderneemt. Gezonde voeding wordt vaak gezien als optioneel en als een gevolg van andere levenskeuzes. Wat als we dit omdraaien en gezonde voeding als uitgangspunt nemen? Zowel op je bord als op de boerderij? Want variatie in het veld leidt tot variatie op je bord.

Tenslotte gedijen een gezond leven en gezonde bodems op twee dingen: balans en variatie. Dat was de benadering van de training die onze collega’s Monique, Lisa en Elisa gaven in Manica, Mozambique.

De derde trainingsweek van het Nuffic-project: ‘Versterking van Capaciteiten van Citt en Zambezi Universiteit’ liet voeding het startpunt zijn dat regeneratieve landbouw en ondernemerschap samenbracht.

De training begon met een terugblik op voeding, waarbij genderspecifieke dieetbehoeften werden benadrukt en de brug werd geslagen naar landbouwgerelateerde kwesties: de gezondheidsrisico’s van aflatoxinen in gewassen en de oorzaken daarvan op het veld.

De tweede dag was een inleiding in regeneratieve landbouw en de principes en praktijken ervan in de Mozambikaanse context. We namen de tijd om de verschillen tussen conventionele en regeneratieve landbouw te bespreken, de implicaties ervan voor het milieu, de gewasgezondheid en de voedingswaarde. De groep was zeer betrokken en actief in groepswerkopdrachten. Om de theorie in de praktijk te illustreren, werd een boerderijbezoek georganiseerd aan de UniZambeze School Farm, geleid door specialist in regeneratieve landbouw Joao Shenga. De deelnemers identificeerden kansen voor de schoolboerderij om over te stappen op regeneratieve landbouw. Op de derde dag werden de geleerde lessen gecombineerd in het laatste onderwerp: regeneratieve landbouw als een onderneming die niet alleen gericht is op winst, maar ook rekening houdt met het milieu, sociale aspecten en gezondheid met betrekking tot welke gewassen te telen in een gewassenconsortium. Met andere woorden: holistisch boerderijbeheer. Om de deelnemers een praktische tool te geven om thuis mee te experimenteren, werd als laatste oefening een businesscase-opdracht gegeven: een groentebox te verkopen aan klanten op basis van een gewasplantingsschema.

We kijken terug op een leuke, interactieve week en kijken ernaar uit om het project voort te zetten. Hartelijk dank aan alle deelnemers voor jullie actieve deelname!

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws